Hangmat in het leger

Militairen worden uitgezonden naar de meest afgelegen gebieden en moeten kunnen werken onder barre omstandigheden. Daar zijn ze uiteraard op getraind, maar een goede uitrusting en veilig onderkomen is minstens zo belangrijk. Juist op de meest extreme plekken kan een hangmat dan uitkomst bieden.

 

Uitrusting van de Nederlandse militair

De Nederlandse militair wordt uiteraard niet zomaar het veld ingestuurd. Tot hun uitrusting behoren combat boots, een gevechtstenue, gevechtsvest, helm met headset en nachtkijker, radio, rugzak, magazijnhouders en natuurlijk een wapen. De Nederlandse militairen in Mali hebben een aangepaste uitrusting voor dit droge, extreem hete gebied. Dit speciale tenue bestaat uit een broek, jas en combat shirt met een vernieuwd camouflageprint met een infra-red reflective (IRR) coating, zodat de stof ook bij waarneming door nachtzichtapparatuur zijn camouflerende werking behoudt. Om de extreme temperaturen van rond de 40 graden - met een gevoelstemperatuur van 60 graden - beter het hoofd te kunnen bieden, zijn de uniformen licht van gewicht en extra ademend. Het combat shirt is bovendien voorzien van extra ventilatie bij de schouders. Daarnaast zijn de ritsen afgeschermd van zand en stof en kunnen alle labels makkelijk worden verwijderd om jeuk en irritatie te voorkomen. De stof van de uniformen is inherently flame resistant en behoudt de vlamvertragende werking, ook na wassen en slijtage. Ook is de stof behandeld met permethrin, een insectenwerend middel dat muggen en teken afweert. Dit alles moet de Nederlandse militair helpen de woestijnachtige omstandigheden in Mali te doorstaan.

 

Huisvesting van militairen op missie

Tijdens een uitzending worden eten, drinken en huisvesting door Defensie aan de militairen verstrekt. Die huisvesting is meestal vrij primitief en bestaat vaak uit grote legertenten. Hierbinnen slapen de militairen vlak naast elkaar op rijen kleine veldbedjes, overspannen met muskietennetten. Veel privacy of comfort is er dus niet. In kamp Castor waar de Nederlandse troepen in Mali verblijven, is daar nog de dreiging van raketaanvallen bijgekomen. Daarom heeft Defensie de legertenten moeten vervangen door gepantserde woon- en werkcontainers; niet alleen veiliger, maar ook beter te weren tegen het stof en de hitte.

 

De hangmat in het leger

Hoewel elke militair erop getraind is in alle omstandigheden zijn werk te kunnen doen, zal niemand de kans op wat extra comfort aan zich voorbij laten gaan! Daar kan een hangmat in veel gevallen heel goed voor zorgen. Voor de militairen in Mali bijvoorbeeld ligt een hangmat beter en koeler dan een veldbed; hoog boven het stof en de enge beesten die daar ‘s nachts rondkruipen. Een ingenaaid muskietennet beschermt ze tegen de woestijnvliegen en muggen. Een hangmat kun je ook buiten de slaapzaal gebruik. Veel soldaten hangen hem op tussen twee tanks; zo slaap je of rust je uit boven de grond die soms stoffig, soms droog of zelfs gevaarlijk is. Zo zweert een Amerikaanse soldaat die geïmproviseerde bommen moet ontmantelen bij zijn hangmat. Hangmatten zijn bovendien makkelijk mee te nemen in de rugzak. Zo kan er op elke plek, van woestijn tot jungle, een veilige en comfortabele slaapplek of rustplek worden gemaakt. Overal koel, comfortabel, privé en veilig boven de grond kunnen slapen: de hangmat is eigenlijk gemaakt voor het leger!